Nieco nowin na temat borówek amerykańskich

Owoce już drzewiej ceniono, jako wspaniałe źródło witamin, mikro i makroelementów. Swą popularność zawdzięczają także nieskomplikowanym metodą konserwowania oraz przyrządzania.
Wspaniałym przykładem jest znana od dłuższego czasu borówka amerykańska, często zwana również borówką wysoką. Krzew owocowy z rodziny wrzosowatych, osiągający do 200 centymetrów wysokości, odporny na mrozy oraz co istotne – niepoddający się chorobom oraz szkodnikom, przez co, nie wymagający oprysków.

borówka amerykańska odmiany

Wyhodowano wiele podgatunków borówki amerykańskiej.

Próbując wykonać chociażby krótkiego podziału, warto wyszczególnić podgatunki grupując je co do: zapotrzebowań gruntowych, długości pędów, pory owocowania, wielkości owoców, plenności czy trudności hodowli.
Wszelki z hodowców, ogrodników, działkowców, oraz również entuzjaści hodowli roślin na tarasie (bo i tak można hodować niektóre rodzaje borówki wysokiej), wyszukają i dopasują do własnych predyspozycji jakąś z odmian.
Wybór jest ogromny.

Borówka amerykańska odmiany:

Biloxi – wczesna odmiana o szczególnie dobrych owocach,
Bluecrop – traktowana jako najbardziej wartościowa oraz często zasadzoną na świecie,
Bluegold, Brygitta, Bonus – ten podgatunek ma niezwykle duże owoce,
Darrow – bardzo urodzajny podgatunek.
Duke, Chandler – ta z kolei długo owocuje i jest całkowicie mrozoodporną odmianą.

Następnie:

Herbert – jest jedną z najpyszniejszych,
Elliott Eliot – dojrzewa późno, dając nam wyśmienite, pełnowartościowe plony.
Nelson, Spartan, Patriot to następne z podgatunków tej doskonałej rośliny.

Nie sposób, w tak zwięzłej notatce przytoczyć wszystkich podgatunków, a tym bardziej zaprezentować szczególne przymioty każdego z nich.

Borówka amerykańska doczekała się wielu odmian, które perfekcyjnie dostosowują krzak do naszych oczekiwań. Czynią tą roślinę nie dość, iż atrakcyjną, to także poprzez prostotę uprawy, oczekiwaną w naszych ogrodach.

Uwydatnienia godzien jest fakt, iż niezależnie na hodowana odmianę, plony tej rośliny ozdabiać mogą wiele stołów i ukontentować najbardziej nawet wymagające smaki.