Słoikowanie plonów z ogródka

Lato się kończy, a wspólnie z nim plony nabierają intensywniejszych barw i smaków. Rwane i jedzone od razu z drzewa są najlepsze, zatem z trudem się takim sprzeciwić. Są również pierwszorzędnym zarzewiem celulozy i związków organicznych. Co zrobić, aby zachować dla nas i najbliższych ponadczasową moc owoców?

Jak na przykład stworzyć przetwory owocowe? Dżem.
1. Najlepiej jest, jeżeli posiadamy własne plony w ogrodzie bądź na polu uprawnym. Trzeba zerwać je i starannie oczyścić. Czasami jest konieczne oczyścić owoce z nadpsutych fragmentów, szypułek oraz listków. Podobnie bywa z kupowanymi owocami, najzdrowiej na bazarze, gdzie owych kondycja jest sporo porządniejsza niż w sklepie.
2. Owoce powinno się skroić w niewielkie części, wydobyć pestki – wtenczas uzyskamy fakturę typowego dżemu z kawałkami owoców. O ile z kolei zależy nam na jednolitym dżemie, to owoce można zblendować, a jeśli na dużych fragmentach – przekroić je w grubsze.
3. Powinno się przyszykować obszerne oraz wyższe garnki (podczas podsmażania może dojść do buchania i bryzgania cieczą).
4. Dodajemy małą ilość tłuszczu, najlepiej roślinnego – łyżkę oleju rzepakowego lub jeszcze lepiej – oleju z kokosów.
5. Grzejemy olej oraz dołączamy nasze owoce.
6. Owoce trzeba podsmażać do pozyskania odpowiadającej nam gęstości przetworów, jednak rekomenduje się, żeby podsmażać je parę minut od zagotowania.
7. Jak nasze owoce gotują się, trzeba dorzucić do nich określony fixer do smażenia konfitur. A najlepiej stworzyć przetwory owocowe zdrowsze, innymi słowy dołączyć niewiele słodzika i agartynę (dostępna jest w niemal wszystkich supermarketach).
8. Po spełnieniu owych działań, trzeba gorące masy rozlać prędko do wyczyszczonych i wyparzonych szkieł, zamknąć je oraz ustawić „do góry nogami”, czyli dnem do góry. Odłożyć na dzień i noc w takiej pozycji, aby przetwory owocowe się wyjałowiły.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to perfekcyjny sposób wykorzystania reszty owoców, które zalegają nam w ogrodzie.